Film / Video

 

Fra Berlin til Örebro

 

AF BO TORP PEDERSEN

 

 

Berlinalen 2000

Den store internationale filmfestival i Berlin havde i år fået en ny placering, nemlig i det genforenede Berlins nye bymidte på Postdamer Platz. Samtidig var det den 50. Berlinale, og blandt de mange juryer, som uddelte priser, var for 9. gang en særlig jury med tværkirkelig baggrund.

             Juryen er sammensat af den overvejende protestantiske kirke og film-bevægelse Interfilm (se Vision nr. 4) og den katolske filmorgansation OCIC. Kirkens jury er ligeså international som den fine jury, der uddeler ‘bjørne’-priserBerlinalen, og fra dansk side deltog for anden gang film- og tv-mageren, pastor emiritus Raymond Olsen. Formand for juryen var Hans Werner Dannowski, som også er Interfilm Europas formand.

             Juryens hovedpris til en film i festivalens officielle konkurrence gik til den kinesiske film “Wo de du qin mu qin” (Vejen hjem, instr. Zhang Yimou). Begrundelsen lyder: Filmen fortæller en enkel og klar historie, som er sammensat af hverdags-begivenheder. Gennem intense sorte, hvide og lysende farver skildrer Zhang Yimou kinesernes liv i løbet fire årtiers politiske omskiftelser. Handlingen er placeret i et hårdt og smukt landligt miljø. Fortid og nutid får en sammenhæng i bryllupper og begravelser, og begge dele levendegør kærlighedens værdi og magt.

 

Templeton-prisen

I forbindelse med filmfestivalen i Berlin blev John Templeton-filmprisen for tredje gang uddelt. Prisuddelingen besluttes i et samarbejde mellem KEK (Konferenz der Europäischer Kirchen) og Interfilm Europa.

             Ved en højtidelighed søndag 13. februar i Matthäus-kirken i Tiergarten-bydelen blev den tredje Templeton-filmpris tildelt den kurdisk-tyrkiske film “Günese yolculuk” (Rejsen til solen, instr. Yesim Ustaoglu). Filmen betegnes som en politisk film om kurdernes problemer i Tyrkiet, men en film, der undgår alle former for klicheer.

 

Ny tysk film-præst

Den evangeliske kirke i Tyskland har udpeget pastor Werner Schneider som ny filmkonsulent, eller som det hedder: Filmbeauftragter der Evangelischen Kirche in Deutschland. Werner Schneider blev indsat ved en højtidelighed i Nikolaj-kirken i Frankfurt a.M..

             I sin prædiken tog pastor Schneider udgangspunkt i profeten Jesajas (kap. 35), idet han  udfoldede et sammenspil mellem profeti og film. Et uddrag af prædiken kan ses på Visions hjemmeside (http://www.medie-vision.dk/ ).

 

Robert Bresson

I forbindelse med den dansk-franske film-lektor Maurice Drouzys død genoptrykkede vi i Vision nr. 3 hans meget fine portræt af den særprægede og stærkt katolsk prægede franske filminstruktør Robert Bresson. Nu er også Bresson død. Ved fødsels-datoen 25. september 1907 kan vi tilføje døds-datoen 18. december 1999.

 

Film-seminar i Örebro

Den europæiske kirke og film-bevægelse Interfilm afholder igen i år et seminar om europæiske ansigter på film. Sidste år var det i Riga, Letland, og i år er det i Örebro, Sverige, onsdag 31. maj - søndag 4. juni.

             Programmet består af film-visninger, diskussioner og foredrag.

             Blandt filmene kan nævnes: “Riten” (Bergman, 1969), “Karins ansikte” (Bergman, 1986), “Enskilda samtal” (Ullmann, 1996), “Liv till varje pris” (Jarl, 1998), “Fåcking Åmål” (Moodysson, 1998) og “The Rat-Catcher” (Ramsay, 1999).

             Maaret Koskinen fra universitetet i Stockholm skal holde foredrag om bekendelses- og kultus-begreberne hos Bergman, og film-instruktøren Stefan Jarl skal fortælle om sit arbejde med dokumentarfilmen om kollegaen Bo Widerberg og om udvklingen i svensk film i det hele taget.

             Seminarets deltagere vil blive budt velkommen af biskop Jonas Jönsson, og seminaret afsluttes med en økumenisk gudstjeneste i Sankt Nikolaj-kirken ved pastor Mats Hermansson.

             Reservér tiden nu. Færdigt program og nærmere oplysninger kan med tiden fås hos undertegnede eller direkte fra Örebro (E-post:

ylva.liljeholm@orebro.frilufts.se) eller Interfilm (E-post: hanshodel@ref.ch).