Forside

Om os, kontakt, medlemskab

Kirkebio, ideer, legal filmvisning

Filmanmeldelser

Materialer

Filmlitteratur

Gabriel

Interfilm

Kurser

Foredrag

Vision

Links


 


Vinderne i Mannheim-Heidelberg 2005

Af Bo Torp Pedersen


Filmfestivalen i det Rhein-Neckarske hjørne af Tyskland, nærmere betegnet Mannheim-Heidelberg, sluttede lørdag 27. november 2005 med fest for alle vindere og deltagere, men mange af dette års festivalfilm handlede faktisk om tabere - om eksistenser i samfundets margen, i en række lande kloden over.

Den økumeniske jury bestod i år af Lothar Strüber (Freiburg), David Fonjallaz (Bern), Manfred Koch (Bamberg), Bo Torp Pedersen (København) og Kveta Samajova (Praha). Juryen blev enig om at give hovedprisen til instruktøren Perry Ogden for filmen "Pavee Lackeen" (Traveller Girl) med denne begrundelse:

Filmen beskriver på en autentisk måde vilkårene for en stor irsk familie, som lever i en campingvogn i udkanten af Dublin. Instruktøren accentuerer fint mod og vitalitet hos den unge hovedperson uden at forfalde til falske forhåbninger.

 Her overrækker juryformand Lotha Strüber prisen til Perry Ogden.Den internationale storjury ved festivalen præmierede samme film med den særlige Rainer Werner Fassbinder-pris. Den kirkelige jury var også enig med den internationale jury om at tildele Ruxandra Zenide hædrende omtale for filmen "Ryna" om en ung rumænsk kvindes barske tilværelse på landet i Donau-deltatet.
 

Labina Mitevska


Silje Salomonsen


 
Den danske novelle-film "Glimt af mørke" (instr. Martin Barnewitz - billedet herover) fik den internationale jurys pris for bedste kortfilm. Det er en dyster beretning om en fars frygt for, at hans to børn har dræbt et tredje barn - fortalt meget eksperimenterende med tilsløringer og billeder ude af fokus.Endelig hædrede den internationale jury Henna Ohranen, som har hovedrollen i Kristina Humles debut-spillefilm "Krama mig" (billedet herover), med ordene: For hendes naturlige spil i rollen som en lilleby-pige, der søger en plads i livet.  - Det kan man kun være hjerteligt enig i. Historien er set mange gange før og mere desperat og sort end her, men sjældent så indtagende og nuanceret i alle roller og facetter. Heja Sverige, heja Henna!

Desværre formåede mange af festivalens film ikke på samme måde som de ovennævnte at løfte deres stof til nogle vedkommende fortællinger, og denne festival-årgang er én af de svagere. Til gengæld kunne man bl.a. møde charmerende skuespillerinder som Labina Mitevska fra Slovenien (filmen "Kontakt") eller Silje Salomonsen fra Norge (filmen "Monstertorsdag", hvor danske Kim Bodnia og Iben Hjejle i øvrigt også medvirker). Det sociale er også vigtigt ved en filmfestival.
 


 


Denne hjemmeside blev opdateret 3/10, 2018