Film / Video

 

 

Løgneren

 

AF BO TORP PEDERSEN

 

 

Én af de betydningsfulde efterkrigstidsforfattere, der valgte at slå sig ned i DDR, er Jurek Becker (1937-1997). Han var født i Polen, og tabet af det polske sprog fra barndommen blev også til et erindringstab, så han måtte konstruere sine fortællinger om den jødiske ghetto i Lodz. AJakob der Lügner@ (1969), ADer Boxer@ (1976) og ABronsteins Kinder@ (1986) udgør en trilogi om vanskelighederne ved at være hhv. jøde og socialist i DDR. I 1976 blev Becker udelukket af SED, og i 1978 forlod han DDR.

             Hovedpersonen i AJakob der Lügner@ lyver for at redde mennesker. Romanen blev filmatiseret 1974 i DDR af Frank Beyer. I mangel af the real thing kan vi nu se frem til en amerikansk produceret filmatisering, nemlig AJakob the Liar@, instrueret og skrevet af Peter Kassovitz (1999). Filmen udsendes i uge 17 på video af Nordisk Film med titlen ALøgneren@.

             Robin Williams har hovedrollen som Jakob Heym. Andre kendte navne på rollelisten er Alan Arkin, Bob Balaban og Armin Müller-Stahl. Desuden medvirker bl.a. en række polske og ungarske skuespillere.

             Oliver Zimmermann skriver i Film-Aktuell, at den ungarsk fødte Kassovitz=s filmatisering ganske vist savner det stærke og realistiske udtryk i Beyers 1974-udgave, men anskuet som en mere symbolsk fortælling om behovet for trøst, tillid og glæde er det en meget seværdig og velspillet film.

             Amerikanske anmeldere har sammenlignet filmen med @Livet er smukt@ (La Vita è bella, instr. Roberto Benigni, 1997), hvilket falder noget forskelligt ud. Wesley Morris i The San Fransisco Examiner synes, der er for meget tårperseri i Williams messiansk udformede Jakob og for meget kristen allegori i historien. For Bob Graham i The San Fransisco Chronicle har filmen den helt rigtige blanding af gribende følsomhed og desperat humor, og for ham udtrykker Robin Williams perfekt hovedrollens blandede følelser. Graham slutter finurligt sin anmeldelse med at kalde filmen vidunderlig og spørger: AWould I lie to you?@