Jo, der sker noget - Kirke og Film

Jo, der sker noget

”Sker der ikke andet?”, spørger nogle filminteresserede måske. De store massemedier har mest travlt med filmstrejkerne i USA – og deres ophør. Jo, der er sket andet og mere. Her følger nogle få eksempler. (Opdateret d. 4/10)

I tre tyske delstater begyndte i september den 21. sæson med visning af film, som de evangeliske og katolske filmjuryer i Tyskland og Schweiz har anbefalet. I månederne indtil maj 2024 vil man 27 forskellige steder vælge og vise 8 ud af 30 anbefalede film. Kirke og film arbejde på bedste og eksemplariske måde. Se link nedenfor.

Kirke og Films paraply-organisation INTER-FILM havde sammen med den katolske medie-organisation SIGNIS en jury på børne- og ungdomsfilmfestivalen SCHLiNGEL i Chemnitz. Ét af jury-medlemmerne fortæller på INTER-FILMS hjemmeside om nogle af de bedste film, inklusive de pris-belønnede, og om atmosfæren på festivalen. Se “A Celebration of Cinema”-link nedenfor.

Det er ikke blot den 93-årige Clint Eastwood, som trodser alderen og arbejder videre med nye film – filmen ”Juror #2” er under færdiggørelse, sandsynligvis forsinket af strejkerne – men også den 85-årige Anthony Hopkins knokler videre. Han er med i fire film under produktion og én færdig film. Sidstnævnte, One Life, forhåndsvises på nogle filmfestivaler og udkommer officielt i biograferne januar 2024. Filmen bygger på den autentiske beretning om den engelske børsmægler Nicholas Winton, som i 1938 medvirkede til at få over 600 jødiske børn og unge ud af det nazistisk besatte Tjekkoslovakiet.

Catherine Deneuve, som bliver 80 år d. 22/10, medvirker i en ny film om præsidentfruen (enken) Bernadette Chirac (f. 1933). Filmen Bernadette havde fransk biograf-premiere d. 3/10, og anmeldelserne er for det meste venlige. Filmen vil vise, hvor betydningsfuld Madame Chirac i virkeligheden var – uden at få anerkendelse herfor. Det er ellers datteren Claude, som er kendt for sin indsats og sit arbejde for faderen Jacques Chiracs politiske karriere, men hun er en negativ, hensynsløs figur i den nye film. Filmen har givet anledning til diverse interviews med Catherine Deneuve, som i hendes alder naturligt ser tilbage og mindes søsteren Françoise Dorléac (1942-1967). Mens Françoise beholdt familienavnet, antog Catherine moderens pigenavn som efternavn for at undgå forvekslinger. Begge havde et nært forhold til mester-instruktøren François Truffaut (1932-1984), og begge medvirkede i filmmusicalen over alle filmmusicals ” Les demoiselles de Rochefort” (1967) af Jacques Demy (1931-1990).

På dette års filmfestival i Venedig viste man bl.a. filmen Maestro af og med Bradley Cooper. Filmen fortæller kærlighedshistorien om Leonard Bernstein og Felicia Montealegre, og den har fået gode anmeldelser, bl.a. af The Guardians Peter Bradshaw. Men for nogle er bi-historier mere interessante, her det forhold at Bradley Cooper åbenbart bærer en næseprotese; selv om den er diskret, insinuerer de pågældende alt muligt dårligt om meningen med det. Heldigvis har Bernstein-parrets tre børn samlet protesteret mod protesterne. Som alle med en smule fornuft tilbage siger de, at det ikke gør noget, om Cooper ligner deres far så godt som muligt.

Således snurrer filmens verden rundt og rundt – også uden strejkende amerikanske forfattere og skuespillere.

 

Henvisninger og kilder:

https://www.filmdienst.de/artikel/62606/neue-staffel-kirchen-und-kino-2023

https://www.kirchen-und-kino.de

A Celebration of Cinema | inter-film.org

https://www.bbc.com/news/uk-wales-66439471

https://www.imdb.com/title/tt13097932/

https://www.imdb.com/title/tt19858184/

Catherine Deneuve, première dame dans une comédie hilarante

https://www.t-online.de/unterhaltung/kino/id_100227708/bradley-cooper-bernstein-kinder-verteidigen-ihn-wegen-kuenstlicher-nase.html

https://www.theguardian.com/film/2023/sep/02/maestro-review-bradley-coopers-head-flingingly-heartfelt-leonard-bernstein-biopic

 


Del med venner og familie