Fire døtre - Kirke og Film
Dokumentar, Drama

Fire døtre

"En form for dramatisk dokumentar"

Af: Signe Kroner

Filmen er en form for dokumentar med interviews og rekonstruerede scener.

Vi møder den enlige tunesiske mor Olfa og Eya og Tassir, de to af hendes fire døtre, som stadig bor hos hende. De to andre er nemlig blevet ”spist af ulven”, som det ildevarslende bliver fortalt. Man forstår ikke rigtigt, hvad det drejer sig om i starten, og i nogle af de første scener, hvor Olfa fortæller om sin opvækst, smågriner man endda med hende, men grinet forstummer snart, for det er en overordentlig barsk historie, der langsomt udfoldes. Det er jo ikke morsomt, hverken for brud eller brudgom, at være tvunget til at fuldbyrde et ægteskab, ingen af dem har ønsket. Det er ikke spor pudsigt, at vold og undertrykkelse gives videre fra mor til døtre som en uundgåelig arv.

Det er hjerteskærende at høre pigerne fortælle om deres oplevelser, der rummer traumer nok til at ødelægge hvem som helst. På forunderlig vis kan de stadig grine og virker på alle måder som stærke og sunde, livlige mennesker. Men det er ikke småting, vi bliver præsenteret for. Da Olfa endelig bryder ud af sit voldelige og følelsekolde tvangsægteskab og for første gang møder kærligheden, viser manden sig – selvfølgelig fristes man til at sige – at være en skiderik, der misbruger de små piger. Olfa kan vist ikke rigtig indse, hvad der er sket, for når hun fortæller om ham, virker hun stadig forelsket. Hun har i det hele taget en forkvaklet idé om, hvordan man skal tage sig af sine børn. Hun siger lige ud, at hun hader piger, og at de er ludere – en betegnelse som åbenbart er valid for enhver af kvindekøn. Skældsord og slag er daglig praksis i denne historie, der bestemt ikke er for børn, men ikke desto mindre er børnenes opvækstvilkår.

Man forstår efterhånden udmærket, hvordan to unge piger kan vælge at gå all in på religionen og slutte sig til ISIS som den eneste udvej, de kan finde væk fra mishandlingen i hjemmet. At de så sandsynligvis kommer fra asken og i ilden, er en anden sag, som de end ikke har kunnet forestille sig.

Historien er virkelig, og de to ældste døtre sidder i dag fængslet i Libyen.

Links
ekko ~ Cinema Online


Del med venner og familie

Skriv et svar