The First Omen - Kirke og Film
Gyser

The First Omen

"Omhyggeligt uhyggelig"

Af: Helle Sihm

Som titlen indikerer, er The First Omen en såkaldt “prequel”, en film med en handling, der går forud for handlingen i et andet værk: I dette tilfælde Richard Donners isnende 1976-horror: The Omen, som den loyalt og – den overnaturlige horrorgenre taget i betragtning – troværdigt lægger op til.

Unge Maggie kommer direkte fra sin ulykkelige, voldsomt isolerede børnehjemsopvækst i amerikanske Massachusetts spændt og forventningsfuld til et børnehjem i Rom. Her skal hun aflægge nonne-eden og indgå i nonnernes arbejde med al drive et pigehjem. En voldsom omvæltning for unge Maggie, ikke mindst da Rom i sommeren 1971 koger af demonstrationer og oprør: Oprør mod alle øvrigheder, mod den etablerede katolske kirke, som styrtbløder medlemmer. Så kirkens øverste udtænker en bogstaveligt djævelsk plan for at rette op på dette: De må skabe noget så grusomt og skrækindjagende, at de frafaldne alle efterfølgende vil blive skræmt tilbage til den katolske kirke: Antikrist og alle hans gerninger må fødes! Antikrist skabes ved, at Den Onde selv parrer sig med en menneskekvinde, gør hende gravid, så hun føder den rendyrkede ondskab i menneskeskikkelse efter et ganske kort svangerskab tilpasset fødselsøjeblikket: den 6/6 kl. 6, 666, ondskabens talkombination, og altså 1971, hvor den lille Satan døbes Damia: Forbindelsen etableres hermed til den oprindelige The Omen 1976, hvor fem-årige Damian ankommer til sine adoptivforældre, den amerikanske konsul og hans hustru, spillet af Gregory Peck og Lee Remick.

I den altoverskyggende og voldsomt krævende hovedrolle som Maggie imponerer den unge Nell Tiger Free med en grundlæggende sødme og mildhed bag den brede udtryksfuldhed fra startens forventningsfulde, naive glæde til slutningens blodsejlende, angsthysteriske smertehelvede.

Den unge spillefilmsdebuterende kvinde, Arkasha Stevenson har ramt den overnaturlige horrorfilms stil og stemning perfekt: Selve handlingen, som hun selv har været med til at skrive, er – inden for genrens eget univers – troværdig og spændende med deciderede chok effekter præcist plantet og ubesværet knyttende an til den 48-år gamle, stadig kendte og huskede gyser-klassiker The Omen. Denne fik adskillige efterfølgere, og måske i ligestillingens hellige navn lægger The First Omen mod slutningen op til endnu en forhistorie, nu med kvindeligt fortegn!

Links
ekko ~ Film Review Daily


Del med venner og familie

Skriv et svar