What's Love Got To Do With It? - Kirke og Film
Komedie, Romantik

What’s Love Got To Do With It?

"Tam multi-kulti komedie"

Af: Bo Torp Pedersen

Filmen er en komedie, hvor den unge dokumentarfilm-instruktør Zoe Stevenson i London vil lave en film om sine mangeårige pakistanske naboer og herved kommer tæt på disse indvandreres muslimske tradition for arrangerede ægteskaber. Filmen rejser til sammenligning spørgsmålet, om de dating-apps, som mange unge benytter, ikke også er en slags assisteret eller arrangeret ægteskab. Da Zoe (og hendes mor Cath) følger med til den unge nabo-mands bryllup i Lahore, hovedstaden i den pakistanske provins Punjab, bliver det en overraskelse og en øjenåbner – både vedr. pakistanerne og vedr. Zoe selv.

Tilsyneladende vil filmen behandle kultursammenstødet mellem vor vesteuropæiske relativt moderne forestilling om kærligheds-ægteskaber og andre kulturers ældgamle tradition for aftale-ægteskaber. Filmens store overraskelse skal åbenbart være, at også muslimsk/pakistansk kultur opererer med en facade, hvor der gemmer sig uventede sandheder bagved. Det er mere kultur end religion for disse indvandrere og for den unge generation helt generelt – ’muslim light’ – og måske er det derfor nemmere at omgå traditionerne.

Det er så filmens påstand, at også religion kun er en tradition, f. eks. eid al fitr festen. De kulturelle traditioner og forskelle betyder ikke noget afgørende. Det passer lidt for godt til den ’happy end’, som de fleste tilskuere meget tidligt i filmen har forudset. For nogle tilskuere er filmen sikkert en behagelig let anretning, en hyggelig ’feel good’ film, som ikke kan støde nogen, og så er det slut med det. For andre er der noget selvmodsigende og forløjet ved dette multikulti-sammenstød, som bare forsvinder til sidst og bliver til multikulti-hygge. Også en romantisk komedie skal vel være troværdig?

En del af publikum og sikkert også folkene bag filmen har haft store forventninger til skuespillerinden Lily James, som med sin ungpige-charme tidligere har båret en film, f. eks. Mike Newells ”The Guernsey Literary And Potato Pee Pie Society” (2018). Den film bar Lily James igennem til et højt niveau af følelsesfuld medmenneskelig og kulturel komedie, men selv James kan ikke løfte “What’s Love Got To Do With It?” til noget betydningsfuldt, der vækker eftertanke. Bortset fra en enkelt alvorlig scene spiller Emma Thompson desværre overgearet i rollen som Zoes mor. Den indiske skuespillerinde Shabana Azmi gør positivt indtryk i den beskedne birolle som nabo-mandens mor, men ellers har de indiske og pakistanske skuespillere kun lidt at gøre.

Facit: Trods Lily James og trods de farverige optrin ved bryllupsfesten i Lahore er filmen således en bleg og tam omgang.

PS: Bortset fra titlen benytter filmen ikke Tina Turner og hendes berømte sang til noget.

https://www.imdb.com/title/tt13430858/
https://en.wikipedia.org/wiki/Lily_James
https://www.picturesthattalk.com/review.php?reviewid=3869


Del med venner og familie

Skriv et svar