De raske og de rå - Kirke og Film
Animation, Familiefilm

De raske og de rå

"Man kan godt være en vinder, selv om man taber"

Af: Helle Sihm

Vi er tilbage i Kung fu pandas Kina-univers, og denne films langsomme lorier ved udmærket, at de ikke besidder pandaernes enorme, verdensudbredte nuttethed  – ét af filmens indforstået begavede indfald. Også her befinder vi os i en klassisk Kina-landsby, hvor den gamle te-ekspert, bedstemor Bao, bor med sit barnebarn, Chi, efter datterens voldsomme død år tilbage. Gamle traditionstro bedste vil have Chi til at finde sin tao, sin ro og balance via den ældgamle, kinesiske religion, hvilket er vanskeligt foreneligt med hans racerkører-drømme!

Diversiteten og kontrasterne i det enorme Kina indfanges her smukt visuelt og klart forståeligt gennem lori-Chis liv hos gamle bedste med mors mindealter i centrum, og den onde frø, storentreprenør von Fængeligs planer om, at smadre landsbyen for at bygge nyt, stort og moderne. Von Fængelig er også storvindende racerkører-champion, og da dette har været Chis drøm fra han var ganske lille, indgår han et voveligt væddemål med den onde frø: Kan Chi besejre ham i det fire dage lange, utroligt barske race, hvor alt er tilladt: “Silkevejs-løbet” tværs gennem Kina, får ikke bare hans hjem, men hele landsbyen lov at overleve. Ekstra nervepirrende bliver det, da godhjertede Chi insisterer på at hjælpe enhver løbsdeltager i nød fremfor bare at ræse forbi dem, og det er her, denne anmeldelses overskrift bliver aktuel: “Man kan godt være en vinder selvom man taber!” Denne og lignende kloge sentenser strømmer fra Chis co-driver, en mager, men mega-stærk gammen ged, Nis, som Chi, uvidende, er tæt forbundet med.

De bolsjekulørte miljøer skaber lækker kontrast til det vilde, dødsensfarlige ræs, og da Chi genfinder sin barndomsveninde, Sara, er kærligheden heller ikke så enkel og lyserød, som den umiddelbart ser ud!
Medierne er selvfølgelig med hele vejen, og gør Chi både elsket og berømt, og da kærlighedssorgen rammer den unge lori-helt, ledsages han af “Are you lonesome tonight?” spillet som blåeste blues på saxofon af tv-kommentatoren, gennem den drivvåde, mørke nat, – og da løbet er på sit højeste, går filmen pludselig over i en nøjagtig kopi af AHAs legendariske og præcis 40 år gamle blyantstegnede, sort/hvide video til “Take on me”, bare med filmens “personer”. Jo, her er masser, der fryder både øjne og ører og alle aldersgrupper!

Under den tåbelige danske titel “De raske og de rå” (den originale er “Rally Road Racers”), som kan tolkes på et væld af upræcise måder, gemmer sig en af både form og indhold original og omhyggelig animationsfilm med et fascinerende “person-galleri”, som præcist symboliserer det gamle og det nye Kina – det onde og det gode – det nuttede og det frastødende; alt understreget af et hold glimrende, danske stemmekunstnere.

Links
ekko ~ Eye For Film ~ The Guardian


Del med venner og familie

Skriv et svar