NY KURSUS-TID for kvindeskæbner i danske film - Kirke og Film

NY KURSUS-TID for kvindeskæbner i danske film

Kvindeskæbner i danske filmklassikere

NY TID: Tisvilde Højskole 5.-9. oktober 2020. Pris 3.095 kr.

Gamle danske film – og så i sort/hvid – dem har vi da set på tv – er det noget at tage på højskole for? Svaret er ja, hvis du sammen med andre har lyst til at dykke ned i vor fælles historie – og stor filmkunst!
Kursuslederen har udvalgt det bedste af det bedste, bl.a. tre film af vor verdensberømte instruktør Carl Th. Dreyer, ‘Vredens Dag'(1943) og ‘Ordet’ (1955) – dybt alvorlige og rørende – men ja, han kan også være virkelig morsom som i stumfilmen ‘Du skal ære din hustru’ (1925).
Et tema for hele opholdet er kvindeskæbner. De mest spændende film fra 40erne og 50erne tager de samme eviggyldige temaer om kvindens rolle op: Er hun husmor eller elskerinde? Har hun ret til kærlighed og et liv på egne betingelser? Hvor står hun i forhold til manden?
Nok værd at tale om i disse Me-Too tider. Samtidig får vi et gensyn med nogle af dansk films største instruktører og skuespillere, Helle Virkner, Marguerithe Viby, Bodil Kjer, Lily Broberg – for ikke at tale om deres mænd – Ib Schønberg, Poul Reichhardt, Henning Moritzen og mange flere.
Kom og lad dig overraske af, hvor sjove og vedkommende de stadig er. Alle film er valgt ud fra, at de er blevet klassikere, der hver på deres måde giver stof til både grin og gråd – og mange gode samtaler.
Vi ser to film om dagen  med introduktion og debat. Der er også tid til at nyde naturen og højskolens lækre mad, tid til at synge og være sammen.
Program
Mandag eftermiddag:
Du skal ære din hustru. Instr. Carl Th. Dreyer, 1925, 1 t. 47 min.
En historie om den tyranniske ægtemand, der ender med et helt andet syn på sin hustru. En meget moderne film i sin tematik – og både sjov og rørende.
Mandag aften:
Som du vil ha’ mig. Instr. Johan Jacobsen, 1943, 1 t. 31 min. 
Et af Marguerithe Viby’s største glansnumre,  hvor hun både spiller from hustru og ‘fræk’ kvinde.
Tirsdag formiddag:
Vredens dag. Instr. Carl Th. Dreyer, 1943, 1 t. 33 min.
En kærlighedshistorie, der ender forfærdelig galt. En barsk film, men et mesterværk. Den skal ses, ikke beskrives.
Tirsdag aften:
Diskret ophold. Instr. Ole Palsbo, 1946, 1 t. 32 min.
Ib Schønberg er uforlignelig som jordemodermanden, der arrangerer diskrete ophold for ugifte, gravide kvinder. En ung Lily Broberg er rørende som den gravide, der ikke helt ved, hvordan det gik til – men han fløjtede så dejligt.
Onsdag formiddag:
Soldaten og Jenny. Instr. Johan Jacobsen, 1947, 1 t. 32 min.
Bodil Kjer -og en meget afdæmpet Poul Reichhardt – i en film, der nok handler om abort, men først og fremmest  er den tids mest berømmede og smukke kærlighedshistorie med to store skuespillere.
Onsdag aften:
Ordet: Instr. Carl Th.Dreyer, 1955, 1 t. 59 min.
Filmen, der er baseret på et skuespil af Kaj Munk, har vundet er hav af priser.
Den er utrolig gribende – og beskrevet som et af filmkunstens store, magiske øjeblikke – en rejse ind i det næsten ordløse.
Torsdag formiddag:
Hendes store aften. instr. Annelise  Reenberg, 1954, 1 t. 43 min.
Helle Virkner i en Askepot historie. En glansrolle, hvor hun virkelig brillerer som den ynkelige ekspeditrice, der for en aften bliver festens dronning. En 41-årig Poul Reichhardt er i sit es som den elegante, charmerende forfører. Måske skulle der en kvinde til at instruere den film?
Torsdag eftermiddag:
Poeten og Lillemor, instr. Erik Balling, 1959, 1 t. 32 min.
Med Helle Virkner,  Henning Moritzen, Ove Sprogø, Dirch Passer m. fl. slutter vi med dette festfyrværkeri af en komedie- der stadig har mange underfundige hib til vores tema – kvindeskæbner og kvindeliv.
Torsdag aften: Fest med musikalsk underholdning!
Lørdag: brunch og afrejse
Kursusleder: Kirsten Köneke, BA i film og medier.
Tilmelding m.v.: Tisvilde Højskole

Del med venner og familie